- Online Psikoterapi
- Yüz Yüze Psikoterapi
- Cihangir, Beyoglu / İstanbul
- WhatsApp Link
- Telegram Link
Yeme Bozuklukları
Yeme bozukluğu, yeme davranışlarının anormal olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.Bu durumlar genellikle yeme alışkanlıklarının yetersiz veya aşırı olmasına neden olur. Örnek olarak anoreksiya nervoza, bulimya nervoza ve yeme atakları bozukluğu gibi yeme bozuklukları mevcuttur.
Son yıllarda özellikle küresel kategoride yapılan araştırmalarda bireylerin psikolojik değişimlerinin kontrolü kaybedilen yeme alışkanlığına dönüştüğü gözlemlenirken ülkelerdeki değişen yaşam tarzları bireyin bu tarz ruhsal sorunlarla kendi çözüm süreçlerine yönlendirdiklerini de göstermiştir.
Yeme Bozukluğu Nedir?
Yeme bozukluğu, kişinin yemek yeme alışkanlıklarında ciddi bozulmaların yaşandığı ve sağlıksız yeme alışkanlıklarının bireyde karakterize edildiği psikolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle kişinin gündelik yaşam kalitesini bozar, fiziksel sağlığını tehlikeye atarken sosyal gelişmesine de önemli bir engel olarak tanımlanır. Erken teşhis ve gelişmiş tedavi yöntemleriyle iyileştirme sürecinin hızlandığı bu rahatsızlık kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
Yeme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Yeme bozukluğu tedavisi multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemlerle düşünce ve davranış kalıpları değiştirilirken uzman bir diyetisyen eşliğinde dengeli beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasını yönelik programlar uygulanır. Yeme bozukluğu teşhisi konulan kişi fiziksel sağlık sorunlarını yönetmek için tıbbi destek alabilir sosyal destek ve iyileşme sürecinde aile ve arkadaş faktörleri ile bulunduğu sorunlu süreçten başarıyla çıkabilir. Her kişinin yaşam düzeni ve psikolojik durumu çeşitlerine bilir olduğundan dolayı bireylerin kendi karakterlerine uygun yöntemleri tercih etmeleri uzmanlar tarafından en sağlıklı dönüşlerin alınması için kritik biz ayrıntı olarak öne çıkmaktadır.
Yeme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Yeme bozuklu sorunun yaşandığı bireylerde kendini gösteren bazı belirtilerle tanımlanırken en doğru tanı ve tedavi yöntemi için bir uzmana danışılması önerilir.
İşte bazı yeme bozukluğu belirtileri:
- Aşırı diyet yapma veya öğün atlama
- Kilo alma korkusu ve vücut algısında bozulma
- Sürekli kalori hesaplama ve yemek takıntısı
- Yemek sonrası kusma veya aşırı egzersiz yapma
- Gizli yemek yeme ve aşırı açlık krizleri

Yeme Bozuklukları Türleri
Yeme bozukluğu sorunun yaşandığı ve toplumda yaygınlaşan türleri paylaşılmıştır:
Anoreksiya
Anoreksiya, tükettiğiniz besinlerin sağlıklı kalmak için ihtiyacınız olan enerjiyi karşılayamama durumudur.
Uzmanlara göre 12 çeşit yeme bozukluğu arasında en ölümcül olanı olarak bilinir. Amenore, kalp hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanısıra madde kullanımı, Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), çeşitli kişilik bozuklukları ve özellikle majör depresyon gibi hastalıklarla eş tanılıdır.
Çoğu insan anoreksinin zayıflama ve diyetle ilgili olduğunu düşünse de çok daha karmaşıktır. Özünde barındırdığı düşük benlik algısı, olumsuz benlik imajı ve yoğun sıkıntı duygularının sık rastlandığı psikolojik rahatsızlıktır.
Bulimiya
Hayatımızda, duygular ve problemlerle mücadele ederken birçok çözüme başvururuz. Yemek sonrasında kendimizi güvende hissetmemiz ve bu duyguyu devam ettirme çabasına engel olamama işleri içinden çıkılmaz bir hale getirebilir.
Bulimiya nervozanın teşhisindeki en önemli nokta kusma ve kilo alımının engellenmesi gibi telafi davranışlar ile birlikte görülen ve tekrarlayan tıkınırcasına yeme nöbetleridir. Kişinin çok fazla yemeğe acıkması ardından bu durumdan utanç ve suçluluk duyarak kendini kusmaya zorlamasıdır.
Aşırı Yeme Bozukluğu
Haftada en az bir kez ve üç aydan uzun bir sürede, birden faza kişinin tüketebileceği, hızlı, fiziksel açlıktan bağımsız bir yeme bozukluğudur. Sonrasında aşırı suçluluk duygusu da eşlik eder. Bulimiyadan farklı olarak yeme sonrasında kusma ihtiyacı hissedilmez.
Pika
Bir aydan uzun süren, besin olmayan maddelere (toprak,makas,tebeşir,kağıt) karşı duyulan yeme isteğidir. Halk arasında toprak yeme hastalığı olarak bilinen genelde çocuklarda sık rastlanan bir hastalıktır. Teşhis koymak için en az 2 yaşını doldurmuş olmalıdır.
Ruminasyon Bozukluğu
Ana semptomu mide bulantısı olmadan kusma olmasına rağmen yutulan besinlerin mideden tekrar geri çıkarılması ve çiğnenerek tekrar yutulmasıdır. Kişiden kişiye, yiyecek boyutuna ve miktarına göre geri çıkarma süresi 10-15 dakika ile 1-2 saati bulabilir.
İstanbul Yeme Bozukluğu Tedavi Yöntemleri
İlk adımı atması en zor olan psikolojik bozukluklardan birisi yeme bozukluklarıdır. Burada attığımız adımlar tamamen kişinin yaşadığı yeme bozukluğu türü ve şekline göre oluyor.
Bu süreçte olumlu geri dönüşler aldığım danışanlarımla şunlara yoğunlaşıyoruz:
Baş edebilme becerileri geliştirmek. (ör: duyguların tanımlanması, problem çözme, girişkenlik)
- Benlikle ilgili bilişsel ve saağlıklı davranış örüntüleri oluşturarak, olumlu bir kimliğin açığa çıkmasını ve yeme bozukluklarının yeniden açığa çıkmasını engellemek.
Yeme alışkanlıklarını tekrar normale döndürmek.
- Tıkanırcasına yeme örüntüsünü gözlemleyip sona erdirmek, normal miktarda sağlıklı yiyeceklerin alınmasını sağlamak.
- Aşırı yemeyi / yemek yememeyi sona erdirecek yaşam biçimleri değişimlerini uygulamaya geçirmek, kilo vermek ve sağlığın iyileşmesini sağlamak
Yeme bozukluğu belirtisi gösteren her birey İstanbul Cihangir’deki kliniğimizde son derece kişiye özel ve sağlıklı danışmanlarımızla görüşebilirler.
Yeme bozukluğu sürecinde size en doğru tedavi yöntemlerinin paylaşılacağı iletişim numaralarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.